Ce salariu are un IT-ist? În România.

Curioși?

Institutul National de Statistică publică lunar rapoarte cu privire la veniturile românilor, în funcție de sectorul în care activează. Conform celui mai recent raport, domeniul tehnologiei informației e cel mai bine plătit sector, cu venituri nete medii de 6120 ron, în luna ianuarie 2018 *. Cam de 2.5 ori mai mari decât veniturile medii din România.

Probabil s-au simțit efectele modificării legii care reglementează scutirea de impozit pentru domeniul IT.

Având în vedere că cererea este în continuare mult mai mare decât oferta în acest domeniu, mă aștept să fie mulți oameni care să “schimbe macazul” spre această profesie în căutarea îndestulării financiare. Ceea ce nu e un lucru rău, pentru că un stagiu de training de 6 luni și o oarecare atenție și întelegere tehnică poate ajuta pe oricine să se angajeze pe un post entry-level. Totuși, eu consider că pasiunea trebuie aliniată cu personalitatea și interesul fiecăruia, și dacă toate acestea converg spre acest domeniu banii obținuti vor fi consistenți, iar angajatul va fi mulțumit de munca pe care o face. Vorba aia – dacă lucrezi în domeniul aliniat cu pasiunea ta, atunci nu va trebui să muncești nici o zi în viața ta.

O oarecare înclinație spre acest domeniu e necesară oricui pentru a rezista o perioadă mai lungă, pentru că IT-ul este, poate, domeniul în care lucrurile se schimbă cel mai repede, iar cei care activează aici trebuie să se respecializeze constant pentru a nu pierde pasul cu vremurile. Iar această respecializare continuă e aproape imposibil de făcut mulți ani de zile pentru cei care nu au chiar deloc vreo aplecare spre acest domeniu.

În continuare, probabil, că veniturile din domeniul IT din România se vor păstra pe primele poziții, datorită faptului că rezultatul muncii acestora este foarte ușor exportabil și poate fi valorificat foarte simplu în tări occidentale, unde aceste servicii se plătesc foarte bine.

Ar fi poate interesantă și o discuție în care să vedem cât din activitatea IT-istilor români se aplică instituțiilor și companiilor din România și ce procent e complet exportata în alte tări. Nu vreau să alunec pe o pantă nationalistă aici, nici să dezgrop subiecte celebre cu firme de IT și mai celebre pentru contractele lor, însă mi-ar plăcea ca gradul de digitalizare să crească consistent în România, atât în cadrul instituțiilor publice, cât și în cadrul companiilor private cu care interacționăm cu toții. Adică să beneficieze toată lumea de pe urma activitații neuronale prestate de angajații din cel mai bine plătit sector din România.

*Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/castigul-salarial-mediu-net-2-484-lei-in-ianuarie-domeniul-unde-salariile-au-trecut-de-6000-de-lei-pe-luna-si-sectorul-cu-cele-mai-importante-cresteri-17061405

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *